Cafeaua perpelită

Toată viața am râs de noțiunea de război între generații. Sigur, întoteauna „ăia mai bătrâni” vor privi cu condescendență generațiile tinere. Am trăit-o și eu pe pielea mea și nu se va termina niciodată. E doar o chestiune de experiență de viață – puii sunt mereu drăgălași, mai ales atunci când încearcă să se comporte „adult” (uite aici un exemplu adorabil). Așa că zâmbești amuzat și-ți aduci cu nostalgie aminte de vremuri trecute 😀

Sunt multe aspecte asupra cărora am îndoieli, relativ la „tineretul din ziua de azi” 😀 . Dar nici unul nu justifică mai mult de o ridicare de sprânceană și o remarcă acidă. Cu o excepție…

Pe chestiunea cafelei, sunt gata să declar război!

O cafea poate să fie slabă, tare, amară sau dulce. Dar, pentru numele lui Cristofor Columb, nu poate, nu trebuie și nu merită să fie acră 🤢.

Nu acră, nu fructată, nu acidă sau cum îi mai spun amatorii „barista” „specializați” în orice – de la „single origin” la presiune exprimată în Bar sau Psi – dar numai în prăjit cafea nu.

O cafea prăjită nu e acră.

O cafea e acră dacă nu e prăjită suficient.

Am avut cel puțin vreo cinci experiențe traumatizante cu cafele prezentate savant ba drept Arabica 100% (da, baristule care ești, mă aștept să-mi dai Arabica și nu Robusta!!), ba drept Brazilia sau Costa Rica (ok, aici nimeriră, dar atât). Toate aveau același gust – ACRU.

Guys, dudes, băi băieți! Prăjiți, măi, cafeaua aia single origin, că e păcat de ea. Creșteți o generație întreagă de oameni care beau o chestie cu gust de borș și au impresia că e mare lucru. Nu e. Dacă aveți răbdare și curiozitate – am verificat personal cu trei din cei cinci barista și toți au afișat aceeași prețioasă suficiență de sine aiuritoare – veți vedea că găsiți „single origin” chiar și la Starbucks sau Costa. Doar că, acolo, cafeaua e prăjită ca lumea de cineva care vinde global tone de cafea. Nu cu un sac pe lună… Veți vedea că, dacă vă străduiți un pic, găsiți pe net cafea prăjită direct de la producător. Și nu, nu e acră. Pentru că producătorul ăla vinde global, tone de cafea.

N-am nimic împotriva cafeluței artizanale; dacă e prăjită ca lumea. Nu arsă, nu scrum, nu amară să nu poți s-o bei (deși există și așa ceva – cafeaua franțuzească, de exemplu, e un asemenea gen). Dar nici acră de nu-i taie „aciditatea” și „fructatul” nici măcar o sticlă de apă turnată peste.

La luptă, zic. Să fie prăjită!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: