Despre strategie

Motto: „Ca parte a strategiei noastre ne dorim un eveniment creativ, ceva, asa, nou, proaspat”

Diferenta dintre strategie si tactica este, de departe, cea mai mare provocare pe care am intalnit-o in profesia de consultant. In functie de nivelul de responsabilitate din organizatie, termenii si termenele reprezinta lucruri complet diferite. Si asta creeaza confuzii atat in randul clientilor – care nu primesc ceea ce cer – cat si in randul agentiilor sau consultantilor – care nu inteleg de ce propunerile lor sunt respinse sau nu sunt apreciate. Ca in multe alte situatii, toata lumea are dreptate. („And you know how this drives me crazy” cum ar cita Sorana dintr-un film)

Nu-mi propun sa rezolv complet problema, pentru ca, din pacate, ea este inerenta sistemului client/consultant, depinzand de ambii interlocutori. As vrea doar sa nuantez un pic termenii, din punctul de vedere al consultantului. Sau, si mai precis, din punctul meu de vedere.

Eu cred ca diferentele fundamentale dintre strategii si tactici sunt legate de timp si anvergura. Din perspectiva consultantului de comunicare, orice elemente ale unui proces de comunicare care se schimba mai des de un an sunt elemente tactice. Comunicarea de produs este eminamente tactica, cu exceptia situatiei in care produsul tau nu se schimba – vezi, de exemplu, industriile prelucratoare. Comunicarea corporate are ambele elemente, iar comunicarea interna este, din nou, majoritar tactica.

Daca fac apel la experienta personala, situatiile pot fi clasificate in trei categorii mari: client strategic/consultant strategic, client tactic/consultant strategic si client strategic/consultant tactic. Las deoparte cea de-a patra categorie pentru simplul motiv ca, in cazul ei, nu exista nici un fel de neintelegere a termenilor (ambii interlocutori tratand in termeni de proiect pe termen scurt).

Evident, cazul ideal este prima categorie. Este si motivul pentru care, in absolut toate situatiile de acest gen, atat eu cat si Sorana insistam sa discutam cu directorul general (nu folosesc aici toate celelalte denumiri ale functiei). Principiul verificat in nenumarate situatii este ca persoana cu cea mai mare responsabilitate in organizatie are si viziunea cea mai extinsa (sau are „viziunea”) asupra business-ului. La acest nivel poti si trebuie sa discuti strategic. Iar discutiile tactice (vezi interesul unor directori generali pentru detalii triviale ale unor evenimente) nu sunt, de cele mai multe ori, decat expresia unor temeri provenite din experente anterioare neplacute.

Cea de-a doua categorie este sensibila pentru consultant. De cele mai multe ori, viziunea strategica (pentru care ai invatat si te-ai pregatit vreo cinspe-douazeci de ani) este redusa la cerinte punctuale, triviale pentru consultant dar extrem de importante pentru client. Frustrarea se manifesta rapid de ambele parti, pentru ca dialogul este inlocuit de o serie de monoloage. Atat problema cat si solutia sunt, de obicei, la consultant. Odata identificata situatia, solutia este redefinirea echipei in contextul unui client tactic. O simpla schimbare a membrilor echipei din partea agentiei poate detensiona situatii si poate oferi raspunsuri tactice la intrebari tactice.

In sfarsit, ce-a de-a treia categorie este trista pentru client. Daca agentia/consultantul au fost selectati international sau in urma unui proces de pitch mai putin fericit desfasurat, „ghinion”, ca sa citez un clasic in viata. Altfel, exista intotdeauna apelul la alt interlocutor, unul care sa inteleaga si sa poata purta o discutie strategica.

Nu vreau sa inchei fara a incerca sa ofer, totusi, o posibila regula: daca nu e „corporate”, mai mult ca sigur e „tactica”.

(foto: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: